Roger Martin du Gard - biografie


 
  Roger Martin du Gard a fost un scriitor francez şi a trăit între 1881 şi 1958. În 1937 a luat  Premiul Nobel pentru literatură pentru ciclul Les Thibault (Familia Thibault), compus din 8 romane, publicate de-a lungul a aproape 2 decenii. Ideea acestei cărţi fluviu i-a venit la 17 ani, citind Război şi pace de Tolstoi.
  A fost prieten cu André Gide, prin care i-a cunoscut pe cei mai importanți scriitori ai epocii. Între ei s-a purtat o importantă corespondență cu privire la meseria de scriitor, statutul romanului şi al literaturii în general. Corespondenţa lor a fost publicată în 1968.
  Trebuie subliniat că opera sa principală Les Thibault a fost scrisă după ce autorul a abandonat lumea literară din Paris şi s-a retras în provincie, pentru a crea în linişte. Această decizie i-a adus în cele din urmă Nobelul şi gloria postumă.
  Pe lângă romane, a scris teatru, eseuri şi memorii. A fost un scriitor foarte exigent, care şi-a distrus mai multe manuscrise de calitatea cărora nu era mulţumit, şi a lăsat câteva cărţi neterminate, deşi la una dintre ele a lucrat 17 ani.
  Roger Martin du Gard a refuzat să fie membru al Academiei Franceze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu