Benjamin Franklin - biografie


  Benjamin Franklin (1706-1790) s-a născut într-o familie săracă. A fost cel mai mic dintre cei 17 fraţi. A urmat doar 2 ani şcoala, iar după aceea a fost nevoit să înceapă să lucreze ca ucenic. Fiind un autodidact, a continuat să citească în timpul liber iar mai târziu a început să scrie articole de presă. La 22 de ani şi-a înfiinţat propria tipografie, pe care a dezvoltat-o foarte mult de-a lungul anilor.
   Numit şeful Poştei, a reorganizat-o substanţial, inclusiv pe baza invenţiilor sale, astfel că după 4 ani, pentru prima oară serviciile poştale au adus profit.
   La insistența lui, în Philadelphia străzile au fost pavate, a fost instalat iluminatul public, înființată prima divizie de pompierişi colectaţi bani pentru organizarea primului spital din America. A înfiinţat primul club de dezbateri şi prima bibliotecă naţională.
   Inventator neobosit, a creat multe obiecte, indispensabile astăzi, printre care ochelarii bifocali și paratrăsnetul. Unele invenţii a refuzat să le patenteze, cum ar fi soba Franklin, pentru a putea fi produse şi folosite de cât mai multă lume. Ca urmare a studiilor sale despre electricitate, a fost ales ca membru al Royal Society din Anglia şi Academia Regală de Științe din Franţa.
   Este unul dintre Părinţii Fondatori ai Americii, semnătura lui regăsindu-se pe Declarația de Independență a Statelor Unite și pe Constituția americană. După obţinerea independenţei, a fost primul ambasador al S.U.A. în Franţa şi a negociat pacea dintre S.U.A. şi Marea Britanie.
   În Paris a fost numit Maestru într-o lojă masonică, fiind coleg cu Voltaire.
   Autobiografia sa, scrisă în ultimii ani de viaţă, este considerată una dintre cele mai importante lucări de profil, fiind o carte de căpătâi pentru multe personalităţi ale lumii, ca de altfel o carte motivaţională pentru oricine o citeşte. În ea descrie în ce fel şi-a modelat mentalitatea, astfel ca din copilul sărac şi oropsit să ajungă unul dintre cei mai influenţi oameni ai epocii sale, şi oferă sfaturi aplicabile oricui doreşte să aibă succes în viaţă.
   Poţi citi pe Amazon fragmente şi opinii despre Autobiography of Benjamin Franklin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu