Aristotel - biografie


Aristotel a trăit între 384 î.Hr. şi 322 î.Hr. şi a fost unul din cei mai importanți filosofi ai Greciei Antice, clasic al filosofiei universale, spirit enciclopedic.
  Aristotel s-a născut la Stagira (motiv pentru care i se mai spune Stagiritul). Rămas orfan de mic, la 17 ani a intrat în Academia lui Platon, unde a rămas 20 ani, mai întâi elev apoi profesor. După moartea lui Platon, a plecat şi a devenit consilierul tiranului Hermias. Au urmat mai multe călătorii pentru cunoașterea și studiul formelor de stat și de conducere existente la acea perioadă.
  A fost chemat la curtea lui Filip, şi a devenit profesorul lui Alexandru cel Mare.
  Mai târziu, la Atena, a înființat propria lui școală – Liceul (Lykeion sau școala peripatetică), ce va rivaliza cu Academia lui Platon. A predat aici 13 ani.
  Deşi Platon a pus bazele filosofiei, Aristotel este cel care a dezvoltat-o, fiind şi întemeietorul științei politice ca știință de sine stătătoare. A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca Metafizica, Logica formală, Retorica, Etica. De asemenea, forma aristotelică a ştiințelor naturale a rămas ca model mai mult de un mileniu în Europa. Vastul sistem filosofic și științific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logică, teologie, politică, estetică, fizică, astronomie, zoologie etc.) și profunzime, a stat la baza gândirii medievale creștine și islamice și a fost axul culturii Occidentului până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrări care îi sunt atribuite, s-au păstrat 47.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu